Sähköä ilmassa!
Kun aloitin Ethnologia Fennican julkaisusihteerinä kaksi vuotta sitten, tiesin, ettei tekeminen tule loppumaan kesken. Ethnologia Fennica on ilmestynyt säännöllisesti vuodesta 1971, ja se on monella tapaa hyvin hoidettu kone, joka kyllä rullaa omaa vauhtiaan eteenpäin. On käytäntöjä, jotka on koettu vuosien varrella hyviksi, ja on ihmisiä, joilla on useamman vuoden kokemus siitä, miten ja mihin suuntaan rattia käännetään. Helppohan siihen oli kyytiin hypätä! Mutta kuten Konttori-sarjan pomo David Brent toteaa: ”Nothing ever changes by staying the same, quite literally.”
Ethnologia Fennicaa on nyt useamman vuoden ajan kehitetty virtaviivaisemmaksi ja Seurasaarisäätiön myöntämän avustuksen turvin olemme selvittäneet, miten toisimme lehden verkkomaailmaan. Työ tuottaa nyt tulosta, ja voimme ylpeänä esitellä Ethnologia Fennican uuden sähköisen version, joka on luotu Tieteellisten seurain valtuuskunnan tarjoamalla ja tukemalla Open Journal Systems (OJS) -julkaisualustalla (www.ethnologiafennica.fi). Tähän mennessä sivuilta löytyvät mm. toimituskunnan yhteystiedot, lehden päivitetyt kirjoitusohjeet, vanhojen numeroiden sisällysluettelot (tällä hetkellä vuoteen 2000 saakka), sekä vuoden 2015 numeron artikkelit ja suurin osa muustakin materiaalista avoimesti luettavana. (Numeron teema oli sopivasti Social Networks, Communication and the Internet.) Seuraavan kehityshankkeen myötä saamme toivottavasti digitoitua EF:n vanhempia numeroita. Toimituskunnan seniorit ovat luvanneet myös kirjata ylös lehden historiaa.
Viimeisen parin vuoden aikana olen osallistunut moniin seminaareihin, joissa on keskusteltu tieteellisen julkaisemisen tulevaisuudesta. Tuntuma, jonka olen Avoin tiede ja tutkimus (ATT) -hankkeesta itse saanut, on että kaikki on rahoituksen suhteen vielä avointa. Joka tapauksessa Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sitä myötä julkaisuavustuksia myöntävä TSV kannustavat tällä hetkellä tieteellisiä seuroja avoimeen sähköiseen julkaisemiseen. Avoimuus lisää lehden näkyvyyttä ja vaikuttavuutta, ja tuo kaikille asianomaisille lisäpisteitä. TSV:n ja Kansalliskirjaston yhteisen kehityshankkeen (KOTILAVA – Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan) osana OJS-järjestelmää kehitetään toivottavasti entistä sujuvammaksi. Joukossa on voimaa, ja siinä että monet julkaisijat käyttävät samaa pohjaa on monia etuja: kun OJS:iin integroidaan uusia ominaisuuksia, kuten DOI-tunnuksia tai arkistointimahdollisuuksia, saamme ne melko helposti itsekin käyttöömme.
Vuoden 2016 Ethnologia Fennica ilmestyy suunnitelmien mukaan painettuna, mutta jatko on vielä auki. Lehden painattaminen on yhdistykselle iso kuluerä ja kahden eri version tuottaminen tuntuu myös hieman turhalta. Jos päädytään pelkkään sähköiseen lehteen, pitäisikö jäsenillä ja lehden tilaajilla olla siihen etuoikeus? Tämänhetkisen periaatteen mukaan painetun lehden materiaali avataan verkkoon vuoden viiveellä, mutta riittäisikö puolen vuoden embargo – tai voisiko se olla heti kaikille avoin? Jos teillä jäsenillä on asiasta mielipiteitä, voitte ottaa mieluusti yhteyttä, tai tulkaa yhdistyksen vuosikokoukseen käyttämään ääntänne!
Inkeri Hakamies
Julkaisusihteeri (2016), Ethnologia Fennica