Opiskelu

Karen Lindholm, Åbo Akademi

När jag får frågan hur jag började studera etnologi brukar jag berätta att jag alltid har haft ett stort historieintresse. Jag hade under gymnasiet för mig att det var historia eller arkeologi jag ville studera, och det var klart för mig att jag skulle studera på svenska.  

Då tiden för ansökan var inne och jag skulle anmäla mig till historiekunskap vid Åbo Akademi såg jag att det fanns en kurs i kulturanalys. Jag klickade i ”kulturanalys” med mitt intresse för kultur i tankarna. När jag kom hem googlade jag och läste på om kulturanalys samt etnologi och insåg kanske redan i det skedet att det här var något för mig.  

Att studera etnologi är fantastiskt då det är ett så otroligt brett fält som man kan studera. Och varje dag lär man sig något nytt. Studierna är mycket bättre än vad jag tidigare kunnat föreställa mig, och utbildningen har gett mig verktyg att förstå världen omkring mig. 

Under förra veckans yoga sade instruktören att vi skulle våga sträcka fram foten i positionen krigare 3. Hon sade att vi inte ska vara rädda för att falla, att vi i dagens samhälle tenderar att vara rädda för det. En etnologisk undersökning fladdrade förbi mina ögon då hon sade det. Jag funderade på normer, skam, ideal och ålder.  Att se världen ur ett etnologiskt perspektiv tycker jag är spännande och roligt, och kan inte låta bli att göra det då tillfället tillåter.  

Karens hälsning till studenter, till vetenskapsområdets utövare och intresserade. 

I framtiden och i arbetslivet hoppas jag att jag kan jobba inom projektvärlden. Framförallt inom kulturprojekt, möjligtvis också inom museivärlden. Åbo Akademi har gett mig möjligheten att ta många och bra biämnen, till exempel marknadsföring, organisation och ledning samt utställningskunskap. Jag hoppas i framtiden kunna kombinera all kunskap.