Yhdistyksen säännöt

SUOMEN ETNOLOGIEN YHDISTYS ETHNOS RY

FINLANDS ETNOLOGFÖRENING ETHNOS RF

SÄÄNNÖT

1 §

Yhdistyksen nimi on Ethnos ry ja kotipaikka Helsingin kaupunki. Yhdistyksen kielet ovat suomi ja ruotsi, mutta sen pöytäkirjat ja kokouskutsut kirjoitetaan suomeksi

2 §

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja tehdä tunnetuksi kansatieteellistä tutkimusta, toimia kansatieteen tutkijoiden yhdyssiteenä, pyrkiä edistämään heidän toimintamahdollisuuksiaan sekä pyrkiä huolehtimaan heidän asemastaan yhteiskunnassa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys toimeenpanee kokouksia ja esitelmätilaisuuksia, laatii selvityksiä, antaa lausuntoja, tekee aloitteita ja harjoittaa tiedotus- sekä julkaisutoimintaa.

3 §

Yhdistyksen jäseniksi hallitus voi hyväksyä sellaiset akateemisen tutkinnon suorittaneet henkilöt, jotka toimivat kansatieteen ja muiden etnologiatieteiden piirissä. Myös alan opiskelijat voidaan hyväksyä jäseniksi.

Jäsen, joka haluaa erota yhdistyksestä, ilmoittakoon siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai suullisesti yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi.

4 §

Toimintansa rahoittamiseksi yhdistys kantaa jäsenmaksuja, joiden suuruuden vuosikokous määrää. Jäsen, joka ei ole maksanut edellisen vuoden jäsenmaksua, on vailla äänioikeutta yhdistyksen vuosi- ja muissa kokouksissa. Jos jäsen ei kirjallisen huomautuksen saatuaan ole maksanut kolmen edellisen vuoden jäsenmaksua, voidaan hänet hallituksen päätöksellä erottaa yhdistyksestä.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä hankkia ja omistaa kiinteistöjä.

5 §

Yhdistyksen hallitus edustaa yhdistystä, huolehtii sen toiminnasta ja taloudesta, valmistelee kokouksissa käsiteltävät asiat, huolehtii kokousten järjestämisestä ja niissä tehtyjen päätösten toimeenpanosta sekä hyväksyy yhdistyksen uudet jäsenet.

Hallituksella on oikeus jakaa palkintoja tai apurahoja, mikäli tähän tarkoitukseen on saatu varoja käytettäväksi.

Hallitukseen kuuluu seitsemän jäsentä ja 3–5 varajäsentä. Hallituksen jäsenistä on vuosittain kaksi erovuorossa.

Hallitus valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan keskuudestaan vuodeksi kerrallaan sekä sihteerin ja taloudenhoitajan, jotka voivat olla hallituksen ulkopuolelta Hallitus on päätösvaltainen kun läsnä on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään kaksi muuta hallituksen jäsentä. Hallituksen kutsuu koolle sihteeri puheenjohtajan, tai tämän ollessa estyneenä, varapuheenjohtajan toimeksiannosta vähintään viikkoa ennen kokousta. Hallitus on kutsuttava koolle, jos vähintään kolme hallituksen jäsentä sitä puheenjohtajalta vaatii.

Hallituksen kokouksessa jokaisella jäsenellä on yksi ääni, äänten mennessä tasan kokouksen puheenjohtajan ääni ratkaisee.

6 § 

Yhdistyksen toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi. Yhdistyksen tilit on esitettävä tarkastettavaksi helmikuun puoliväliin mennessä toiminnantarkastajille joiden on jätettävä niistä lausuntonsa vuosikokoukselle.

7 §

Yhdistys kokoontuu vähintään kerran vuodessa sekä ylimääräiseen kokoukseen silloin kuin hallitus sen katsoo tarpeelliseksi, tai viimeistään kuukauden kuluessa siitä kun vähintään kymmenen (10) jäsentä sitä kirjallisesti hallitukselta vaatii.

Kirjallinen kokouskutsu on toimitettava jäsenille vähintään 10 päivää ennen kokousta.

Vuosikokous pidetään viimeistään maaliskuussa ja siinä käsitellään seuraavat asiat

  1. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa,
  2. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  3. esitetään hallituksen laatima edellisen vuoden toimintakertomus
  4. esitetään edelliseri vuoden tilinpäätös ja toiminnantarkastajien siitä antama lausunto
  5. vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle
  6. määrätään vuotuinen jäsenmaksu,
  7. hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio alkaneelle toimivuodelle,
  8. valitaan erovuoroisten tilalle hallituksen varsinaiset ja varajäsenet
  9. valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja kaksi varatoiminnantarkastajaa,
  10. käsitellään muut esille tulevat asiat.

8 §

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa.

9 §

Yhdistyksen kokouksissa asiat samoin kuin vaalit ratkaistaan useampien ehdotusten kesken avoimella äänestyksellä jollei joku jäsenistä vaadi suljettua lippuäänestystä. Äänten mennessä tasan kokouksen puheenjohtajan ääni ratkaisee, vaaleissa arpa.

10 §

Yhdistyksen sääntöjen muuttamista tarkoittava ehdotus on jätettävä kirjallisena hallitukselle, jonka tulee käsitellä asiaa ja tuoda ehdotus seuraavaan yhdistyksen kokoukseen, jonka kokouskutsussa asia on mainittava. Ehdotus tulee hyväksytyksi, jos tässä kokouksessa vähintään 3/4 annetuista äänistä sitä kannattaa.

11 §

Päätös yhdistyksen purkamisesta tehdään samassa järjestyksessä kuin päätös sääntöjen muuttamisesta, mutta sen voimaan tuleminen edellyttää, että esitys hyväksytään myös toisessa, siitä aikaisintaan kuukauden kuluttua pidetyssä kokouksessa. Yhdistyksen purkautuessa sen varat on käytettävä kansatieteen tutkimuksen hyväksi tavalla, josta yhdistyksenviimeinen kokous päättää.